Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
 

CENTRUL de UROLOGIE UROANDROMED Timisoara Tel 0256-292447 Str.P.Ispirescu nr.6

 
 

SPERMOGRAMA

SPERMOGRAMA

Analiza spermei reprezinta cel mai util examen in vederea evaluarii fertilitatii masculine, in cadrul acestui test fiind stabiliti parametrii caracteristici spermatozoizilor, dar si ejaculatului in ansamblu. Indicatiile ei sunt duble: atat in cadrul investigatiilor pentru testarea fertilitatii cuplului, cat si pentru stabilirea succesului vasectomiilor.
Exista anumiti pasi ce trebuie parcursi obligatoriu pentru ca proba oferita laboratorului, in vederea analizarii, sa fie folosita.
- Inainte de recoltare, trebuie sa existe o perioada de cateva zile (specialistii recomanda 3) de abstinenta sexuala totala (se considera ca la fiecare ejaculare se reduce cu 1/3 numarul de spermatozoizi, ceea ce ar putea fi cauza aparitiei unor rezultate eronate la determinarile ulterioare). Perioada de abstinenta nu trebuie sa depaseasca insa, 5 zile. Exista centre unde se recomanda recoltarea a 3 probe de sperma, la intervale de 1 saptamana.
- Proba poate fi colectata prin mai multe metode:
- cea mai frecvent utilizata este masturbarea (fie acasa, fie la cabinetul medicului) si utilizarea unui recipient steril pentru colectarea spermei;
- o alta metoda recomandata este utilizarea de prezervative special adaptate acestui scop in timpul actului sexual normal (este important de precizat ca acestea difera de prezervativele normale prin absenta substantelor spermicide); acestea sunt realizate din silicon sau din poliuretan, latexul fiind considerat nociv pentru spermatozoizi;
- o alta posibilitate este colectarea spermei prin ceea ce specialistii numesc “coitus interruptus” - cand actul sexual decurge normal, insa ejacularea nu are loc in vagin, ci in afara organismului femeii (intr-un recipient de colectare).
- In cazurile in care se suspecteaza ca infertilitatea este de cauza obstructiva (pe tubii seminiferi sau ductele deferente) sperma poate fi extrasa direct din epididim, tehnica numindu-se PESA (aspiratie spermatica epididimala percutana).
- Proba trebuie tinuta la temperatura corpului si dusa spre analiza cat mai repede posibil. In cazul in care nu este analizata in maximum 2 ore dupa ejaculare, calitatea secretiei este indoielnica (spermatozoizii pierzandu-si din motilitate sau chiar degenerand).
Indicatiile spermogramei sunt reprezentate in special de probleme de fertilitate, cand poate preciza daca infertilitatea cuplului este de origine masculina (prin productie anormala, atat calitativa cat si cantitativa de spermatozoizi), insa si pentru a stabili cu exactitate succesul chirurgical al vasectomiei.
Spermograma trebuie sa contina date referitoare la numarul total de spermatozoizi, motilitatea lor, morfologie, volum, cantitate de fructoza si pH, sau orice alta problema detectata in mostra pacientului. Specialistii recomanda ca in momentul prezentarii datelor spermogramei, sa fie prezenti ambii parteneri, pentru a li se prezenta semnificatia si implicatiile rezultatelor. Desi spermograma ofera date importante referitoare la fertilitatea masculina, pentru a se putea aprecia corect acest lucru trebuie efectuate si alte determinari adiacente.
Este important de mentionat ca in iunie 2007 s-a lansat pe piata primul kit pentru determinarea fertilitatii ce poate fi procurat si utilizat la domiciliu. Este disponibil in anumite farmacii si clinici si are avantajul ca nu necesita o prescriptie medicala pentru a fi achizitionat. Testul determina motilitatea spermatozoizilor si nivelul de FSH (in cazul femeilor). Rezultatele sunt gata in 90 minute si au o precizie de 95%. Specialistii si compania care l-a lansat insista insa asupra faptului ca acest test nu este capabil sa inlocuiasca evaluarea profesionala realizata de catre medicul competent si nici nu se adreseaza unei game largi de cauze de infertilitate (serveste ca screening exclusiv pentru cei 2 parametri mentionati).
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one