Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
 

CENTRUL de UROLOGIE UROANDROMED Timisoara Tel 0256-292447 Str.P.Ispirescu nr.6

 
 

EXAMENUL CLINIC

EXAMINAREA CLINICA

Examenul fizic in acest caz va fi efectuat de urolog si va fi centrat pe examenul organelor genitale externe (penis, scrot - incluzand atenta examinare a testiculelor). La un astfel de examen se poate determina existenta varicocelului, testiculului necoborat, absentei ductului deferent sau altor anomalii de crestere si dezvoltare.

Varicocelul: cand poate fi palpat sau cand este vizibil (fara a se executa manevre speciale) varicocelul pune in general probleme si asociaza infertilitate. Cand vasele sunt destul de dilatate, vor avea consistenta palpatorie a unui pachet de rame (aceasta fiind descrierea clasica a varicocelului). Exista situatii in care varicocelul este mai redus, iar cand pacientul sta culcat nu se mai simte. De aceea se recomanda efectuarea examenului atat in decubit dorsal (culcat pe spate) cat si in ortostatism (cu pacientul in picioare in fata examinatorului), concomitent cu executarea unor manevre speciale - Valsalva (expir fortat cu glota inchisa).

Examenul scrotului este important: se observa aspectul tegumentului, eventualele infectii, consistenta, mobilitatea planurilor, sensibilitate. Testiculul normal are un diametru de aproximativ 5 cm, forma ovoidala, consistenta ferma, este nedureros si neted. In cazul unor testicule mici, moi, insotite de o spermograma cu deficit cantitativ de spermatozoizi, se poate suspecta o problema in spermatogeneza. Un testicul normal la examenul fizic dar cu determinari cantitative sub limita inferioara a normalului poate fi intalnit in patologii obstructive. In unele situatii, medicul poate aprecia obiectiv temperatura din scrot (testul se numeste termografie scrotala).

Examinarea penisului este o etapa importanta: se apreciaza aspectul si integritatea tegumentului, se decaloteaza pentru a evidentia eventuale ulceratii, balanite, se cauta existenta unor cicatrici post sancru sifilitic, unor eventuale ulceratii, se apreciaza marimea si se palpeaza uretra (aceasta este sensibila la palpare cand exista patologie inflamatoare sau cand exista stricturi uretrale). Se verifica meatul urinar pentru detectarea unor eventuale scurgeri uretrale.

Tuseul rectal este o etapa obligatorie a examenului fizic, astfel putandu-se aprecia starea morfologica a prostatei (se apreciaza dimensiunile, consistenta, simetria si omogenitatea acesteia, temperatura si sensibilitatea: este fierbinte si dureroasa in prostatite acute, are consistenta crescuta in cancere prostatice si volum modificat in hipertrofii benigne).
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one