Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
 

CENTRUL de UROLOGIE UROANDROMED Timisoara Tel 0256-292447 Str.P.Ispirescu nr.6

 
 

ALTE TESTE

TESTE IN CAZ DE REPRODUCERE ASISTATA

Barbatii care doresc sa urmeze un tratament de fertilizare trebuie sa fie supusi unor teste speciale care vor putea ajuta medicul in aprecierea corecta a strategiei terapeutice demna de urmat, precum si a factorilor de risc asociati fiecarui pacient in parte.

Testul penetratiei spermatozoizilor (sau testul hamster) se mai numeste si testul de evaluare prin micropenetrare si in cadrul lui se foloseste mostra de sperma colectata de la pacient pentru a fertiliza ovule de hamster (dupa ce in prealabil oolema sau zona pellucida a fost indepartata in vederea facilitarii procesului de penetrare). Spermatozoizii sunt incubati cu cateva ovule. Dupa 7-12 ore se apreciaza numarul de penetrari in cazul fiecarui ovul. Daca toate ovulele sunt penetrate de mai multi spermatozoizi se considera un semn pozitiv, iar pacientul este diagnosticat ca fiind fertil. In cazul in care mai putin de 5-20 % din ovule sunt fertilizate, se poate pune diagnosticul de infertilitate. Pe langa faptul ca este util in stabilirea diagnosticului de infertilitate, acest test ajuta medicul in alegerea tratamentului de fertilizare care se potriveste cel mai bine fiecarui pacient. Este un test util in diagnosticarea infertilitatii in cazul in care aceasta are drept cauza incapacitatea spermatozoizilor de a penetra ovulul. Acest test are valoare limitata, insa isi pastreaza utilitatea. Studiile au demonstrat ca barbatii a caror sperma nu trece testul hamster sunt de 3 ori mai putin fertili decat cei a caror sperma penetreaza ovulele. In cazul pacientilor infertili conform testului hamster, solutiile potrivite pentru fertilizare sunt considerate ICSI si utilizarea spermei unui donator. Este important de retinut ca sperma umana nu poate fertiliza ovulul de hamster, deci nu va rezulta un embrion viabil. Valoarea diagnostica a acestui test este deocamdata controversata, datorita dificultatilor de stabilire a unui protocol de efectuare.

Testul hemizonei - este un test care foloseste sperma pacientilor pentru a fertiliza ovulele moarte (acestea sunt obtinute de obicei din ovare ce au fost excizate in cadrul diverselor proceduri chirurgicale ce aveau ca scop sanctionarea chirurgicala a unor patologii locale). Aceste test masoara capacitatea spermatozoizilor de a se lega de zona pellucida a ovulului. Ca si in cazul testului hamster, rezultatul acestei cuplari nu va fi un embrion viu, viabil. Rezultatele au aceeasi semnificatie ca si in cazul testului hamster si se coreleaza cu rata de fertilizare in vitro, si in plus, ofera informatii in legatura cu capacitatea spermatozoizilor de a penetra invelisul extern al ovulului. Este totusi, un test care depinde de calitatea ovului uman si corectitudinea de realizare a testului in sine.

Testul reactiei acrozomiale - in cursul procesului normal de fertilizare, spermatozoizii trebuie intai sa ajunga si sa penetreze membrana ovulului. Pasajul spre ovul nu constituie o problema pentru o sperma viabila, insa penetrarea invelisului gros si dur al ovulului poate fi un proces foarte anevoios pentru majoritatea spermatozoizilor. In vederea facilitarii penetrarii, spermatozoizii trec prin ceea ce se numeste reactie acrozomala. Testul reactiei acrozomiale evalueaza capacitatea acrozomului de dizolvare, etapa ce reprezinta de fapt fuziunea intre membrana plasmatica a ovulului si membrana acrozomiala, cu eliberarea de enzime litice ce faciliteaza fertilizarea, permitand spermatozoizilor sa penetreze invelisurile ovulului. Absenta unei reactii acrozomale asociaza in general un prognostic nefavorabil pentru fertilizare. Testul in sine este foarte costisitor, laborios, foarte subiectiv si putin satisfacator din punct de vedere al raportului costuri/beneficii, deoarece doar 5% din pacientii infertili nu au o reactie pozitiva. In cazul in care se stabileste ca lipsa reactiei acrozomiale este cauza infertilitatii, cel mai eficient tratament este ICSI (deoarece va fi suntat procesul de penetrare naturala a ovulului prin injectarea spermei direct in interiorul ovulului), sau donare de sperma (in acest caz recurgandu-se mai departe la IUI).

Alte teste aditionale: desigur, in scopul aprecierii functionalitatii spermei se pot realiza o serie de teste aditionale, cum ar fi: analiza computerizata a motilitatii spermei. Unele teste sunt atat de performante incat sunt capabile sa evalueza factori precum nivelul de oxidanti cu actiune nociva asupra celulelor care pot fi prezenti in fluidul seminal.

Testul de evaluare a cromatinei spermatice - cromatina reprezinta complexul alcatuit din ADN si proteine ce formeaza cromozomii. In cazul in care un procent ridicat din spermatozoizi (peste 30%) au cromatina cu diverse anomalii, barbatul are sanse foarte reduse de a participa la conceperea unui copil.

CASA (analiza computer asistata a spermei) - se utilizeaza in special in vederea stabilirii motilitatii spermatozoizilor (velocitate, liniaritate). Desi este un test scump, are nevoie de verificari suplimentare pentru a fi cat mai exacte in diagnostic.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one